неделя, 29 юли 2007 г.

webcam & linux

Текста на тази "статия" писах през октомври 2006 г. От тогава много неща се промениха : версии на програмите, споменавани вътре, възможностите им, както и дистрибуцията с която работя. Но съществената информация си е непроменена.

=========================================================================

И така... купих си уеб-камера Labtec. Глезотия с една дума, като си общувам по нета с приятни мен индивиди, да си гледаме и физиономиите. Комплекта лъскав, упътване и CD с драйвери и софтуер, ама само за ...windows естествено, не съм си и помислял друго.
Изпълнявам всичко за включването - то като за американци, с картинки, сакън да не мушне куплунга някъде другаде човек, не, че ще може...
Отварям аз YAST / със SUSE 10.1 съм, ровичкам по хардуера - камерата си е там, разпознало даже производителя и модела, да ама до тук. Никоя програма не намира въпросната камерка... Логично - трябват драйвери.
На теория всичко е ясно - модул, прекомпилиране на ядро / о, ужас ! / и всичко тръгва гладко... Да видим.
На помощ идва добрия стар Google ... Запитване "webcam linux" - разни коментари по форуми, тъпотии и бла бла. Зрънцето истина сред купищата се оказва следното Spca5xx - модул към ядрото. След 5-6 неудачни попадения, хоп : http://mxhaard.free.fr/index.html. Направо златна страница с изобилие от информация по интересуващата ме тема и то на 2 езика: fransais & english !
Какво е необходимо първо, естествено... да проверим дали камерата ми се поддържа от въпросния модул, или драйвер ако ви харесва. Списъкът е тук : http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html, доста е дълъг и впечатляващ .
Продължаваме напред - сваляме файлчето - те са два за ядро преди 2.6.11 и за по-ново. Това, естествено са архиви... е знаем какво да правим с тях. Разопаковаме, ark си прави съответната папка /ако пък ви харесва действайте направо в конзола :) /, там се мъдри нещо такова - gspca_build . Е, това е което ни трябва !
Но ! Малко преговор преди това : какво трябва при компилиране и добавяне на модули към ядрото - основно 2 неща : gcc и kernel-source. Компилатора, обикновено си е инсталиран, но не е лошо да се провери. Виж, соурса на ядрото обикновено го няма трябва да се намира в /usr/src/linux-2.x.x - точната версия . Е, тук има едно малко капанче, за непатилите. Първо човек веднага се юрва да сваля соурса от първоизточника - http://www.kernel.org/. По принцип да, но това не е винаги най-правилното решение... При голяма част от дистрибуциите това върши работа. Но при доста други - не /SuSE е една от тях/. Защо ? Еми, защото разработчиците на съответната дистрибуция са намерили за добре да си компилират свой вариант на ядрото. Затова на съответния сайт с ъпдейти, или на диска има пакет kernel-source. Е точно той ни трябва...
Така-а-а ... Подредихме масата, накълцахме салатата, сега можем да действаме. Отиваме в директорията, където разархивирахме програмката (gspca_build), не забравяйте да я направите изпълнима... Влизаме като root по който начин предпочитате, и стартираме програмката. По монитора протичат няколко съобщения за това какво се прави в момента и след секунди всичко е готово. Това е ! Накрая restart и вече се радвах на новата си придобивка...
Е, не съвсем...
Не очаквах, че ще ми отнеме толкова време ровенето и изпробването на приложения за webcam и messengers...
Skype - много хубава програмка, най-редовно си приказвам по нея, но за съжаление към настоящия момент варианта и за линукс видео не поддържа. Да се надяваме на следващата версия... Междувременно ще палим свещи за здравето и работоспособността на разработчиците и.
Ekiga (Gnome-meeting) - който не е правил потребителска инсталация най-вероятно си я има. Само, че в СУСЕ 10.1 е малко по-стара версия и трябваше да си слагам по-новата допълнително (тази която поддържа и sip-протокол). Пак много хубава програмка, но мога да си приказвам и да се гледаме само с тия дето са на Линукс - версия за бозата "не се поддържа". Разсъждения на глас - на теория ако има клиент за бозата, който поддържа въпросния sip-протокол, би трябвало да стане... На практика - не ми се занимава, оставяме го за по-добри времена.
Kopete - аз съм си фен на KDE (*)и, естествено, първата ми работа беше да се захвана с него. С радост открих в документацията : Kopete Webcam Support , всичко се поддържа на 6, инсталираш си пакета Jasper, както пише там (то даже си е написано за SuSE 10.1) и започваш да си приказваш и да се гледате с friends до спукване... Да, ама не... Първо се захванах с Yahoo - ползвал съм му месинджъра в XP-то, преди време. Излиза си устройството (уебкамерата) в настройките, малко е тромаво самото настройване на видеото - уж със стандартни плъзгачи(brightnes, contrast, etc), ама те нещо не реагират точно както очакваш (просто може би е бъг). До тук добре, общо взето... Ама като отварям чат-прозореца в менюто има само опция за приемане на камера. За изпращане... ниц. Иначе приемането е без грешка - гледам си го аз приятелчето, но той мен не... Следва благословия...
Зарязвам аз yahoo-то и подхващам MSN. Това е много смотана програма, аз в бозата съвсем я бях махнал, защото е класически проводник на всякакви червеи, вируси и прочие вредители. Да, но, дори в другата среда е един от най-добре поддържащите видео-чат месинджъри. Изравям си аз някакъв древен акаунт от там... как изобщо си спомних паролата, но факт ! Пускам го аз - в менюто си седят всички опции - тоя път има и за изпращане на видео ! Пращам го аз, ама само с това си останах... Някои ще кажат тук - какво да го правиш - линукс...
Тук следва малко разстояние във времето, през което опитах нещата, които ще опиша по-долу, но сега ще избързам малко за да не разпокъсвам фактите. Скимна да си ъпгрейдна KDE-то от версия 3.5.1 до версия 3.5.5 release 19.1 (която е последната налична на сайта на opensuse). Имам горчив опит в това отношение... Не съм толкова опитен потребител, че да си компилирам всичко от соурс, практически неосъществима за мен задача към настоящия момент - едва ли бих се оправил с решаването на всички зависимости. Все пак графичната среда е доста сложна комбинация от програми, библиотеки и какво ли още не. По ми е лесно да си издърпам прекомпилираните пакети за дистрибуцията от сайта и. Преди време, доста дълго ползувах една много симпатична дистрибуцийка : Vectorlinux. Та реших аз, тогава да направя такава стъпка (току що беше излязла версия 3.5.0). Това беше фатално ! Е, все пак вектора, при всичките си хубавини, се прави от един файтон хора...Та, правя си аз бакъп на системата, че не ми се преинсталира всичко ( страх лозе пази ), давам ъпдейт, рестарт на X-а... Явно в SuSE хората си вършат перфектно работата... Системата работи !!!
По някое време решавам аз да видя Kopet-а, случайно няма ли да реши да отлепи... Еми да ! Yahoo - всичко вече си е на мястото и работи ; MSN - без промяна... Това е актуалното положение с клиента за моментни съобщения на KDE. Можем да сме почти доволни...

А ето сега и още няколко приграмки, които пробвах след първия си неуспех с Kopete.

Gyache - клонинг на Yahoo-messenger. Сайт на проекта http://www.phrozensmoke.com/projects/pyvoicechat/.
Изключително удачна програма... Малко е тромава, но работи стабилно. Предполагам, че ако бях с някоя по-лека графична среда, щеше да работи по гладко. Плюс видеото, поддържа и voicechat, чрез плъгин, но пък трябва да си имате инсталиран XMMS на компа... Е, аз нямам, а и не желая. За да работи най-добре изисква инсталирането на още няколко пакета, налични на download-страницата на проекта. Препоръчва се и инсталирането на пакети с шрифтове, но нещо не ги открих...?! Определено не ми допадна особено. Има много претрупан интерфейс, с много нелогични менюта. Напомня по-скоро програмите за чат, отколкото за моментни съобщения - там с избор на стаи и пр. Друго, което ме издразни е това, че не възприема настройките за локал и енкодинг на средата. Иначе казано, кирилица няма... Та трябваше да си припомням как се пише на шльокавица, направо падение... :-D.
Все пак, ще кажа отново, че това е много добре направена програма, с поддръжка на протокол(и), чиито код не се мъдри на видно място в нета !
aMSN - клонинг на омразното на мнозина отроче на ония от Редмънт. Сайт на проекта http://amsn.sourceforge.net/index.php.
Моят избор е тази програмка. За потребителите на Сусе, пакетите ги има на ДВД-то. Те са 3 - основния пакет, плъгини и кожи . Явно разработка в напреднал стадий. Много добре направен интерфейс, с удобни и много логични менюта, безпроблемно настройване на webcam, засега без звук... Но затова пък пробвахме с един приятел да си приказваме по скайпа и да се гледаме по msn и беше без проблеми във връзката и за двете програми... Както ви харесва... Аз съм си сложил кожа и смайлита стил MAC OS и много ме кефят !
Mercury - messenger - java - базиран клиент, поддържащ MSN протокол. Сайт на проекта : http://www.mercury.to/index.php.
Доста обещаващ проект. Признавам си, грабна ме от пръв поглед. Но... Първо - инсталирането му е излишно усложнено. Понапреднал потребител на линукс не би трябвало да се затрудни, но лично аз трябваше два пъти да чета инструкциите. Изисква налична JRE - при мен е 1.5 не знам дали ще тръгне с някои от предишните версии. Но е глупаво човек да се тътри с нещо старо, като има по-ново... Също изисква инсталирана и работеща JVM... Авторите препоръчват да се свали тази от сайта на проекта. Изпълних аз всичко, стартирам програмата, но при настройките webcam я няма... просто си казва, че няма свързано устройство. След известен размисъл реших, все пак да си сваля JVM от източника - сайта на SUN - тя поне със сигурност би трябвало да работи. Речено, сторено - стартира се инсталера, преглеждам аз съобщенията - камерата е там : /dev/video0 ... копирам аз всичките библиотеки в съответната папка на mercury. Пускам го... без промяна - камера няма и няма. Бая чесане понесе главата ми, ама все толкова. Отворих аз и форума на сайта им и какво да гледам - там всеки втори пост с проблем като моя. Ясно-о-о проблема си е в самата програма, не в обкръжението. Отбелязвам минус - можеше поне да има нещо като списък с поддържаните устройства или препоръки за драйвери... Жалко все пак, защото програмата е доста добре направена. Е, по проекта се работи, така, че да вярваме в бъдещето.
------------------
Мисля само да спомена тук оригиналния месинджър на Yahoo за линукс ( като отидеш там веднага ти го предлагат). Нивото на разработка на тази програма, за мен показва само отношението на подобни гиганти към потребителите на линукс.
Не се спирам и на другия голям клиент за моментни съобщения -Gaim, по простата причина, че той е интегриран със средата GNOME, която аз не ползувам (*). Някой ако проявява любопитство може да го разчовърка, поне на теория би трябвало да не даде по-различен резултат от Kopete.

Така-а-а... спирам до тук. Възможно е да съм пропуснал доста, но си мисля, че и това не е малко. Изпитах доволство от получените резултати. Мисля, че доказах, преди всичко на себе си, доста напредналите възможности на Линукс за пълноценна комуникация с най-разпространените протоколи за моментни съобщения. Това ме радва, защото е поредния факт, показващ че той не е ОС само за сървъри, управление на мрежи и просто само за маниаци, сраснали се с монитора и клавиатурата, а и за ежедневни най-простички неща и удоволствия - за fun, както казват американците.
Надявам се тези мои писания да помогнат на някой търсещ, ако не с професионална информация по въпроса, поне с ориентиране, как стоят нещата към настоящия момент. И като отправна точка за по дълбоко ровене, според предпочитанията.
Успех !

==================================================================================

(*) Нещата така се завъртяха, че вече ползувам GNOME, също GAIM, който е на път да стане Pidgin... но видеоподдръжката му е зарязана от 2 години и, поне слуховете в мрежата са, че няма и да види бял свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар