понеделник, 22 октомври 2007 г.

Смърт на AAC-то ! ;)

Откакто излезе модата на цифровите формати за музика и най-вече откакто аз се занимавам по-отблизо с тях има един, дето ми лази по нервите... Изобщо ако съм имал проблеми с някой то е било с него - AAC, m4a, или както искате там го наричайте... Може би, защото не е от най-често срещаните и най-популярните (да кажем както mp3). Или няма да искат да го отварят плейърите, или няма да подлежи на обработка и пр. В крайна сметка реших, че ще го изкореня от дисковото си пространство и ще преработя съответните файлове в по-приемлив за мен формат - да кажем ogg. По принцип това е отнемащо доста време занимание, но резултатът си струваше, без да броим "психическото" ми равновесие.
Програмите, които битуват за съответните мултимедийни файлове са две - FAAC (кодекът) и FAAD - Ahead Software MPEG-4 AAC Decoder : добре е да ги имате и двата... Спокойно може да използувате за декодиране последния :

faad [options] infile.aac , -f X Set output format. Valid values for X are:
1: Microsoft WAV format (default).
2: RAW PCM data.

, но странното за мен беше, че това не винаги се получаваше. Така изпробвайки разни варианти, достигнах до следното, може би не най-елегантно решение, но вършещо перфектна работа. Всеки, или поне аз не познавам такъв линуксоид, има инсталиран Mplayer... това е изключително мощен инструмент за всевъзможни обработки на мултимедия.
Първо:
mplayer -ao help

Available audio output drivers:
oss OSS/ioctl audio output
alsa ALSA-0.9.x-1.x audio output
arts aRts audio output
esd EsounD audio output
jack JACK audio output
sdl SDLlib audio output
mpegpes DVB audio output
v4l2 V4L2 MPEG Audio Decoder output
null Null audio output
pcm RAW PCM/WAVE file writer audio output

използуваме възможността на mplayer да задаваме драйвера за аудио изход, това което ни върши работа тук е, pcm - с негова помощ генерираме RAW WAWE аудио файл.

mplayer -ao pcm somefile.m4a

това ще ни генерира файл audiodump.wav. И вече този WAV файл може да си го правим каквото си искаме - имате си LAME, имате си FFMPEG, OGG, FLAC... можете да го кодирате в каквото си искате. Веднага ще отбележа, че lossles кодеците е безсмислено да се използуват, защото m4a формата е все пак формат със загуби...
oggenc audiodump.wav - това ще ви генерира ogg-то...

Разбира се може да използувате многото опции на командата за да оправите таговете, да зададете качеството и прочие - но това за по-любопитните - прегледайте man-страницата.
Лично аз предпочитам за тази част от занятието да използувам някой графичен инструмент (човещинка, брато... лоши навици от бозата) - в случая GNormalize... понякога Audacity...

Това беше края на AAC-то при мен. VENSEREMOS !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар