събота, 8 декември 2007 г.

Audacious - наследникът на XMMS

Имало едно време... започване почти като в приказка, ама някак си, така ми идва отвътре. Та, имало едно време една прекрасна програма за просвирване на музика в Linux (UNIX...) - XMMS... Тя била от тези, най-добрите - дето вършат едно нещо, но го вършат много добре - просто, просвирване на музика... Всъщност за това не е необходимо кой знае какво: кодеци, несложен интерфейс, списък на песничките, еквилайзер. Може би - малко теми за външния вид и управление от клавиатурата...Е, може би още нещо, но плейърът трябва да си остава основно нищо по-различно от програма за възпроизвеждане на музика. Именно това е XMMS, и именно за това любителите на простотата (не простотията...) и по-старите потребители на Linux го ценят до ден днешен.
Всичко щеше да е повече от прекрасно, ако много неща в този свят не се променяха и местеха непрекъснато (включително и света на Linux). Linux отдавна излезе от оградения черен прозорец, нещо повече - много неща в него нарастват с темпото на търкаляща се снежна топка. За добро, или за зло не знам, но вече xgl и compiz се приемат от мнозина за даденост и не само те - изобщо цялата пищна GUI-бутафория на KDE/GNOME-like десктоп среди. Не съм фанатик на старото, но на не бива да се забравя какво има зад всичко това и, че именно то е ценното в тази OS.
Та в данданията и еуфорията на това бурно развитие XMMS някак си остана назад - не можеш да си променяш шрифтовете по удобен начин, ако трябва да се пипне нещо по таговете е малко приключение, а откакто UTF-8 стана подразбиращ се - олеле мале, за опитен потребител, пък за начинаещ да не говорим... И най-същественото менюто и настройките на GTK+1 - за днешното разглезено око е направо оскърбление... (ти да видиш!). Просто XMMS си остана вързан за него, заради повечето си външни плъгини търсещи този по-стар toolkit...
За мнозина това беше доста неприемливо и в комплект с тътрените с години и неоправяни бъгове, беше достатъчен повод за правене на форкове и странични проекти. Няма да ги изреждам - това което оцеля се казва AUDACIOUS.
Въпреки, че не е по същество непосредствен форк на XMMS - audacious наследи от него най-хубавото, като съумява да се интегрира перфектно в това което е днес масовата десктоп-среда.Най-хубавото: без товарене, без лакомия за RAM, без безконечна каталогизация на музиката ви и без за да просвирите една mp3-ка да ви трябва половината KDE, или четвърт от GNOME...
Поддържаните формати са много (запазвайки същата схема на XMMS с плъгини):
* MP3
* AAC, AAC+
* Vorbis
* FLAC
* Wavpack
* Musepack
* TTA
* WMA
* ALAC
* други модули
* най-различни chiptune формати: AY, GBS, GYM, HES, KSS, NSF, NSFE, SAP, SPC, VGM, VGZ, VTX
* Playstation Audio: PSF1, MiniPSF1
* Ad-lib chiptunes през AdPlug library
* Microsoft ADPCM, RIFF .wav data, 18+ други WAV формати подсигурявани от sndfile plugin.
* MIDI чрез вградения секуенсер, или TiMidity.
* CD Audio

Може да работи като транскодер за WAV, FLAC, Ogg и Mp3.
Да добавя ефекти при просвирването - extra stereo, LADSPA host, voice removal, ехо и други.
Поддържа плъгини за audioscrobbler, OSD, статус иконка за трея...
И още много, много... възможности
За тези които не са го виждали ето как изглежда при мен :


Ще завърша с това, което започнах: ("... той е дебеу...") той е бърз, прост, с непретенциозен интерфейс, с всички необходими възможности и поддръжка на практически всички разпространени формати... ("... не, той не е дебел...")
==================================================
в статията са използувани идеи от този блог

Няма коментари:

Публикуване на коментар