вторник, 6 май 2008 г.

Настройка на wireless карта rt2561

Така... за да ви проработи както трябва въпросната карта трябва да направите няколко неща.
Първо - премахнете всякакъв наличен модул (драйвер) доставен ви с дистрибуцията - вероятността той да не работи клони към 1.0.
Второ - добавете го към списъка със забранени модули - blacklist, за да не се зарежда при следващо рестартиране.
Трето - свалете от сайта на serialmonkey последната cvs версия за вашата карта.
Четвърто - пак от там си свалете приложението за управление на wireless картата - RutilT - това е малък Gtk аплет, улесняващ настройките в последствие.
Пето - разархивирайте пакета, който сте свалили, отворете терминален прозорец и отидете във въпросната папка, влезте като root, чрез su.
Шесто - компилирайте модула - намира се в директорията Module - make && make install; заредете го - modprobe rt61...
Сега може да проверите имате ли функциониращ wireless интерфейс - ifconfig - тук трябва да се появи в списъка ви - wlan0. Активирайте го - ifconfig wlan0 up (това естествено като root).
Игнорирате аплета за настройка и наблюдение на мражата, доставен ви с дистрибуцията - той просто не работи коректно в нашия случай...
Междувременно би трябвало да сте компилирали и инсталирали програмата RutilT - можете да си я добавите в менюто - internet...
Стартирате я - е... тук мисля да не изпадам в подробности точно как се действа - мисля, че за тези които са стигнали до този момент работата с приложение с ГПИ би била интуитивна. Свързвате се с вашата мрежа и ... почвате да опостушавате WWW...
Неудобно е да се активира на ръка всеки път wlan0, затова може да си направите собствен скрипт за целта, обикновено е удачно той да се запише (или да се постави линк към него) в /etc/rc.local - или както е решен въпроса с потребителските стартиращи скриптове за вашата дистрибуция.
Подробности по отделни моменти от тези действия можете да видите в предишния ми пост тук на тази тема...

1 коментар: