сряда, 24 септември 2008 г.

За Eee PC, за Linux и изобщо...

Когато се появи през миналата година, Asus Еее PC 701 не беше принципно нова идея, или нещо кой знае колко невиждано... UMPC (*) от няколко години се предъвкваше от по-големите производителите на хардуер, както и от практическия монополист на пазара на софтуер за десктоп системи – Microsoft... Но поради ред причини, тези джаджи бяха скъпо удоволствие, прекалено скъпо дори... в комбинация със скъпата операционна система и странните изисквания налагани от собственика и към производителите (големина на дисплей, хард и пр.).Някак, това доста стесни въпросния сегмент на пазара на PC до претрупани, безумно скъпи играчки. Съвсем естествено, особено след излизането на мастодонта Vista и упоритостта на Microsoft да я наложи на всяка цена навсякъде, много от тях се насочиха към алтернативно решение и то съвсем естествено беше – Linux. След повече от 15 години много активна разработка, това е вече ОС с много стабилна основа, доказана доста добра поддръжка на разнообразен хардуер и вече с много натрупан софтуер с най-различно приложение. И най-важното – практически безплатна. От друга страна, това освободи ръцете им и за използуването на хардуерни решения, които излизаха извън рамките наложени от споменатия монополист. Първата лястовичка беше именно Eee PC 701 на Asus. Неусетно тя направи няколко неща, които според мен все още не са осъзнати напълно от мнозина. Първо – направи мобилния PC достъпен за много широк кръг потребители – цената му на българския пазар към настоящия момент е около 400-450 лв. Второ – отговори напълно адекватно на нещо, което витаеше в сферата на масовите потребности. За какво използува средно статистическия потребител PC- то си – да сърфира в интернет, да чати, или говори с приятели, да слуша музика и гледа филми. Нищо повече от това. Е... за това не ви е необходим суперкомпютър с ултрамодерен двуядрен процесор, 17 инчов дисплей терабайтови хард-дискове и какво ли още не... Трябва ви нещо съвсем семпло и простичко. В добавка само това - “нещото” би било добре да бъде непрекъснато с вас... Трето – направи Linux достояние на същия този масов потребител, за когото с години друго освен “прозорците” не съществуваше... Не случайно от Microsoft се уплашиха – набързо удължиха живота на XP, тихомълком разрешиха продажбите на PC с него и какво ли не още.
Далеч съм от мисълта, че Linux ще бъде изборът на всички тези, които са си купили мъника. Важното е, че това беше пробивът, който все някак се изплъзваше досега. Само ще цитирам нещо, на което попаднах в някакъв форум - “...А и за чий * си му сложил уиндоус. Оригиналния линукс е перфектен ...”
Далеч съм от мисълта, също, че Eee PC е идеалното решение - той има много недостатъци и недомислени неща (особено по-ранните модели), че избраната дистрибуция (Xandros) е най-добрия избор – не случайно за една година се нароиха 4-5 алтернативни решения, специализирани за него (Eeedora, Ubuntu eee, Mandriva Mini)... Но факт е, че Asus уцелиха десятката с тази линия продукти – за месец август в Amazon моделите 1000 и 901 бяха бестселъри в категорията си. Христоматиен пример, как може да се печели и от Linux...
Като финален щрих ще вметна само това – вече почти не работя на “основния” си ноутбук, освен за неща, които на Eee PC не мога да свърша (много малко, между другото), дори това “миниесе” писах на него...

=================================================

* - UMPC – Ultra-Mobile PC

1 коментар:

  1. Бодуров теб те възприемам като барда на новото време, ако в Бг Интернета имаше само още 999 като теб, никой не мож' ни спря.

    Само малко уточнение. Визията на това, което разбираше М$ под UMPC, не е това, което наложи Асус. Те разбираха някаква много скъпа играчка с два дисплея и с две ОС (нещо, което пак Асус, но опростено и пак с ГНУ/Линукс, много успешно продава днес в по-високите си класове). "Визията" на М$ не се случи точно защото беше скъпа, както планшетите (tablet).

    Също са различни неща класмейта на Интел и Ксо на OLPC (едно лаптопче на по чаве).

    Изобщо Асус в много прагматичния си стил напипаха, какво е необходимото, избраха си каквото е нужно и го направиха. И се продава добре, много добре.

    Не е перфектно и не може да бъде, но бъдещето работи за Асус. Защото, каквото е скъпо и недостижимо днес за класа компютри, утре си е съвсем обичайно и прехода от 7хх до 9ххх/1ххх го показа много натрапващо.


    Привети за чудесното четиво!

    ОтговорИзтриване