четвъртък, 12 февруари 2009 г.

Какво да очакваме във Fedora 11 ?

Не мога да не приведа тук леко авторизирания от мен превод на една новина от tigro.info/blog/ , който най-редовно следя...

Fedora 11 се очаква да излезе на 26 май. Използуваното ядро ще е 2.6.29, или 2.6.30, ще бъдат включени новия GNOME 2.26, KDE 4.2.x, OpenOffice 3.1.0, XFCE 4.6, Firefox 3.1, въпреки, че ако не успее да излезе до тогава ще е някакво rc, както се е случвало и друг път. Netbeans 6.5, IM клиент по подразбиране ще е Empathy, който както се твърди умее да предава звук и видео (не е много ясно още как?), ще се подобри управлението на звука. Планира се да бъде организиран достъп до Microsoft Exchange через OpenChange.

Във Fedora 11 се планира да се достигне зареждане на системата за 20 секунди, планира се да се въведе ред най сетне с аритектурата, в частност да се прекомпилират всички пакети под i586 вместо i386. Да се реализира по-удобен механизъм за докладване ва бъгове, да се направи стъпка към замяна на HAL с DeviceKit, да се направи TightVNC VNC клиент по подразбиране.

Също така има надежда, че в 11 версия най-сетне ще работи плъгинът Presto по подразбиране, което ще позволи да се икономисва трафик и да се свалят не целите пакети, а само “делтите” им. Вярно 95% от този пункт беше осъществен още във Fedora 8.

Също планът е да се пренапише текстовата инсталация, да се направи възможно включването към един системен блок на няколко монитора и клавиатури, да се прекомпилират всички пакети под GCC 4.4, да се стабилизира клъстерната ФС GFS2, да се направи възможно използуването на четци на пръстови отпечатъци, да се включат разширенията DNSSEC и DLV за DNS, да се подобри управлението на захранването.

Планира се да се обезпечи компилиране на програми за Windows без използуване на последния, да се реализира поддръжка на DebuginfoFS, да се добави дебъгера Archer, да се направи Ext4 файлова система по подразбиране, да се интегрира python 2.6. Вече е реализиран K12Linux, инструмент за създаване на терминални сървъри.

Изобщо, ще чакаме, както обикновено, пък туку виж може да ни изненадат и с повече. Засега изобщо не е ясно и на какво точно ще се основава RHEL 6.

Fedora, откакто видя бял свят е флагманът на иновациите в Linux-света, не ще и дума. Независимо от дребните неволи, които имам от време на време с нея (особено с по-съществени ъпгрейди) никога не е спирало да ме радва удивителната способност на екипа разработчици да съчетава най-новото с висока степен на стабилност на дистрибуцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар