четвъртък, 2 юли 2009 г.

TV streams, EeePC и Linux

От както си смених доставчика на интернет се радвам на достъп до IPTV. Доста полезно и удобно нещо в комплект с EeePC-то ми. Отделно, че мой много близък приятел е голям почитател на всякакви онлайн телевизии и неспирно издирва връзки към всевъзможни такива. Когато сме заедно netbook-ът задължително се превръща в портативен телевизор. Но... тук има едно – но... Asus-ът е с Linux и второ – аз упорито държа на преинсталираният на него Xandros. Темата защо толкова държа на него е доста обширна и не мисля да я засягам точно сега, но това, което искам да споделя, така или иначе се отнася до нея.
Приятелят ми е типичен Windows-потребител. Въпреки, че от непрекъснатото общуване с мен, ще не ще, се понаучи да работи и с Linux, не бих казал, че съм го спечелил засега за каузата (цит. : “...не мога да се оправя с конзолата...“). Та покрай online телевизиите, лека полека възникна спорът „Windows vs Linux“, видиш ли как в първия случай всичко това върви без проблеми. Почти се бях убедил на фона на неубедителното справяне с въпросната материя на Linux... Тук малка скоба – в EeePC медиа-плейърът е MPlayer, в комбинация с Mozilla-plugin, който на пръв поглед не е най-подходящото приложение, или поне във вида, който има при прясно инсталирана система. Проблемът е досаден – аудиото избързва пред видеото и то с доста добро темпо, така че при продължително гледане асинхронът е голям... Всъщност проблемът е само в mozilla-plugin и то само при гледане в пълноекранен режим. Тези с голямата резолюция, ако изобщо тръгнат, дори и в малък прозорец вървят доста накъсано и със забавен каданс. Хайде, да кажем това до голяма степен се дължи на особеностите на хардуера – Atom-платформата не е най-подходящата за „тежка“ мултимедия... Но стриймове с резолюция от порядъка на 350:250 не би трябвало да я затрудняват. Е, факта си е факт – ако си гледате малкото прозорче на плъгина всичко е наред, но на пълен екран – забравете... На голям монитор, може и да го преживее това човек, но на 9 инчовия дисплей на EeePC-то почти е необходима лупа...
Изчетох доста писания по мрежата с всевъзможни „съвети“, които в крайна сметка не водят до никъде, или казват примиренчески – инсталирайте си VLC... VLC е разкошен плейър! С удоволствие го ползувам на другата си машина, но тук (на EeePC-то) има малък проблем – ВЕЧЕ не можете да си го инсталирате. Мнозина ще ме апострофират (отново мрежата е пълна със съвети точно как да го направите на EeePC-то, видите ли – просто си добавяте еди кое си хранилище...), но пак ще повторя – ВЕЧЕ не можете да си го инсталирате толкова просто... Причините са няколко. Първо Debian (на който се основава Xandros) изтъркаля един разработъчен цикъл, "порасна", един вид и вече стабилният е Lenny и второ – Etch спрямо момента към който е компилиран варианта за EeePC, освен че е oldstable и е с обновени редица библиотеки (в случая нас ни касае най-вече GTK+), така, че инсталирането на VLC от хранилищата на Debian води до неразрешими зависимости (просто aptitude няма да ви даде да го инсталирате), или ако го направите „насила“ ще получите в резултат неработеща система. Мдам... Какво да се прави Xandros е комерсиална дистрибуция. Вариантът му инсталиран на netbook-ът е хибрид между Xandros 4 (основан от своя страна на Sarge) и Etch в добавка със специално прекомпилирани програми, пачове за ядрото и прочие. Звучи съмнително, но до ден днешен това е най-добре работещата дистрибуция на тези мъници... Истина ви казвам, който и да ви убеждава в обратното! Защото машинката просто си работи с нея и то с всичките си, не малко възможности, без какъвто и да е компромис (имам предвид bluetooth, wifi, suspend, включително излизането от него, всякакви функционални клавиши, с които изобилства серията 901-1000, времето на самостоятелна работа с батерията и пр.).
Минах си през периода на съмненията и опитите да го подменя с нещо „по-съвременно“ (просто непълно изброяване – Fedora, EasyPeasy, Eeebuntu, OpenSUSE, Debian, Ubuntu NBR), почти се бях спрял на Eeebuntu, но се отказах – 1-1,5 часа по-малко батерия и доста спъната работа с bluetooth-а ме разубедиха. Моя мъник се оказа доста зле поддържан в основните дистрибуции на практика...
Разправям всичко това набързо, но това беше няколко месечен процес на упорити търсения и опити.
И така – ето ме в един момент с „моя“ си Xandros и MPlayer...
Всъщност MPlayer ми е любима програма. Беше време, в първите ми прохождащи години в Linux-света, когато да си я инсталираш, пък и да работи безотказно след това си беше голямо предизвикателство. Вършила ми е толкова много работа, че просто беше абсурдна ситуация за мен това което се получаваше с тв-стриймовете... Но все пак, решение се оказа, че има... И то безумно елементарно, просто ми е било пред очите през цялото време...
Преди каквото и да правим е необходимо да downgrade-нем Mplayer до по-стара версия, поради причина – във версията с която се доставя с netbook-а е премахната поддръжката на H-264. Темата защо, ще я пропусна. Вариантът с допълнителните хранилища на Debian, както казах по-горе вече не работи. Има по-просто решение – инсталирате си го от Asus Download (което си е по същество CNR). Смело действайте, нищо че инсталаторът ще се разпротестира, че разполагате с по-нова версия. Е... ще се сдобиете в менюто с още една икона в EasyMode менюто, но с помощта на великолепната програма emeditor, лесно се отърваваме от нея.
Сега нека да си поиграем малко с няколко опции в настройките на Mplayer. Избираме си за видеоизход – gl, за аудио – alsa.

Бях пробвал да задам видеоизход X11, при възпроизвеждане на филми не се усеща разлика, но в нашия случай е по-добре gl.
За Alsa мисля, че не е необходимо да коментирам каквото и да е...
След това отиваме на настройките за performance, където са следващите няколко съществени неща.

Подразбиращата стойност за A/V авто синхронизация е 100, което ни и създава най-много проблеми при синхрона между видеото и звука.
Може да експериментирате, но за мен стойност 10 даде напълно приемлив резултат.
Освен това си отмятате „alow frame drop“ и „alow hard frame drop“ нищо, че второто може да доведе до лоша картина, но си струва риска. Отмятаме си също използуването на cache и му задаваме стойност 9999 KB. Това са "санитарно" необходимите ни промени в подразбиращите се настройки на плейъра.
Тъй, като mozilla plugin има отделен файл с настройки, необходимо е да променим някои неща и там. Ето още как са те при мен:

Отбелязваме си отново Video Output - gl, Audio Output - alsa...
Като място за кеша обикновено ползуваме /home/user, но тук може и да е нещо друго, да кажем, рамдиск, ако ползуваме такова нещо...
Задължително си отмятате "Windows Media Player Suport", "Connect to RTSP Media over TCP" и "Use HTTP insead of RTSP". В никакъв случай не отмятайте "Play media directly...". Определяте размера на буфера (cache size) на около 9000-10000 KB (тук е с плъзгач и точна стойност се постига малко неудобно) и слагате не повече от 25-30% за буфериране, иначе ще изчаквате доста в началото докато се стартира стрийма.
Всъщност това е всичко. Предполагам за по-добро качество може да се поекспериментира и с вградените възможности ва MPlayer за post-processing, но лично аз не се задълбах толкова много. За тези, които са по-любопитни ето едно занимателно четиво съпричастно на темата — fine-tuning-mplayer

Желая ви приятни online часове с любимия телевизионен канал !

Няма коментари:

Публикуване на коментар