вторник, 1 септември 2009 г.

Eee OS, Linux и изобщо

И все пак, независимо от доста противоречивите изявления относно Linux, от страна на официалните лица в Asus, все още се работи върху подразбиращата се дистрибуция за Eee PC. Вече се появи в мрежата неофициална сборка на Eee OS, с пореден номер 1.7... Засега факти няма, предполага се, че това, което е достъпно е на ниво бета, базиращо се на Debian Lenny. В EeeUser има мнения на потребители, вече изпробвали новата версия, но с доста противоречиви резултати.
Въпросната сборка е достъпна тук...
Ако се поразходите, също така из съседните директории на въпросния хост, ще видите и други интересни неща...

Искам да добавя и друго. В началото на годината беше предизвикана не-малка истерия относно големия процент върнати netbooks с Linux, като се посочваха цифри от порядъка на 3-4 пъти повече от тези с Windows... Не си правя илюзии, че Linux, освен верни поддръжници има и доста не-доброжелатели, особено там където се пречка в нечии пазарни интереси. Минаха 6-8 месеца и вече се заговори доста по-спокойно (в случая източникът е Dell - единият голям доставчик на машини с пре-инсталиран Linux). Та, какво се оказва - проблем всъщност няма...
Ако прочетете внимателно статията от препратката, също така ще видите, доста доброжелателно посочени и някои от "истинските" проблеми на Linux, които са си вече "в самия него" - липсата на целенасочена пазарна политика, изглаждане в детайли, на работата с потребителските машини (в случая се говори за управление на енергопотреблението).

Няма коментари:

Публикуване на коментар