сряда, 21 октомври 2009 г.

Истината за Pulse Audio

Най-сетне се намери някой да каже, че "царят е гол". Темата е щекотлива и при разравяне има склонност да мирише, но според мен в Linux света има и по-миризливи неща... Беше време (2007-ма), когато и аз бях горещ привърженик на PulseAudio и съм го препоръчвал на мнозина. В края на 2009-та нещата изобщо не са розови - и вече съвсем открито потребителите си задават въпроса - кое е повече при употребата на PA - ползата, или вредата? Успокоих се, лично за себе си, че не съм само аз със сбъркано мислене ;) .
Да вярно - може да слушате музика, да чувате системните звуци и да си говорите по ekiga едновременно (да си вдигнат ръцете тия, дето я използуват тази програма), да ама това го правех и с помощта на dmix на alsa... Тук се намесва великия спор за kernell-space и user-space - доводите са убедителни, да... Уж PA трябваше да е панацеята на потребителските проблеми с аудио подсистемата на Linux... да, ама не стана. Стана единият от многото потребителски проблеми. Skype до ден днешен не работи, като хората с PA (да си вдигнат ръцете тия, дето не го ползуват; вярно, че вече е налична и бета версия с поддръжка на PA, но колко време бяха вопиющи мъки...), а като гледам и всички потребители са се изпотрепали да ползуват звук по мрежата, дето ставало с PA перфектно (сигурно, аз не съм пробвал).
Коректния подход на дистрибуциите би бил да не го инсталират по подразбиране, нека го има като опция, на когото му трябва да си го сложи. Лично аз - благодаря... До гуша ми е дошло от спънки с най-елементарни, ежедневни неща в използуването на Linux, като потребителска система.

интересна дискусия по въпроса

1 коментар:

  1. Тази глупост трътна от Вкиста. Там го наложиха, за да могат да налагат DRM. Идиотия. Който толкова му трябва в потребителското пространство да ползва FUSE. От какъв зор ниее цял нов сървър вземащ функции от gstreamer/alsa? Показателни са ябълките, които DRM някак не ги плаши и си оставиха в ядрото звука. И се хвалят заслужено като аудиофилска система, защото има и нещо наречено латентност, а пренесено в потребителското пространство, става страшно.

    ОтговорИзтриване