петък, 16 април 2010 г.

Как стоят нещата с Poulsbo

Ако закупите Netbook, като Dell Мини-12, или ASUS 1101HA които съдържат Z-серията Atom процесор Silverthorne (напр. Z530) или Netbook с един от ултрамодерните Atom Pineview чипсети (въпреки че те не са много разпространени все още,) ще получите новия US15W всичко-в-едно чипсет и с втория вариант - CPU + NB на един чип, вместо от старите 945GSE + ICH7 части, които се използуват в по-старите нетбуци с N2x0 серията Diamondville атоми. Сега може да сте любопитни колко добре се представят IGP на тези нови чипсети.

Вътрешният IGP на US15W и Atom Pineview серията (и UL11L и US15L, които са за мобилни интернет устройства мисля) е наречен GMA500 (Poulsbo). Може би мислите, че GMA950 от 945-серията чипсети е по-бърз заради по-големия номер. Това може да е истина, но GMA500 в действителност е с повече възможности от GMA950.
Тук малко пояснение: GMA500 не е собствен продукт на Intel, това е леко модифицирано PowerVR SGX графично ядро, лицензирани от Imagination Technologies (б.а. - подобно се използува в iPhone на Apple).

Intel я определя като "гъвкава, програмируема архитектура, която поддържа Shader-базирани технологии, 2D и усъвършенствана 3D графика, декодиране на видео с висока резолюция  и обработка на изображения. Удобствата включват гланцов екран, вътрешна true color обработка, Anti-Aliasing без допълнително натоварване, програмируем 3D  shader-ускорител и 32-битови операции с плаваща запетая. "
Сега, ще сравним GMA500 (US15W вариант) и GMA950 с GMA4500MHD (GM45 чипсет, с DDR2 RAM).


GMA500 е с по-добри показатели в почти всичко в сравнение с 950, с изключение на memory bandwidth и clockspeed. GMA500 дори поддържа DX10.1, и може да обслужва едни и същи видео формати като GMA4500MHD.
В действителност при строго сравнение 950 може да бъде малко по-бърз от 500, заради горните два показателя, така че бъдете внимателни. Също така, US15W ви ограничава до максимум 1GB памет, което би довело до проблем при ъпгрейд (дотолкова, доколкото изобщо може да се говори за такова нещо в случая), макар и някои нови US15W-базирани нетбуци поддръжат до 2 GB оперативна памет.
Най-доброто нещо при GMA500 и чипа US15W като цяло, обаче е фактът, че комплектоването им с Atom Z530 (Z520) води до само 4,3 вата консумация на енергия общо. С N270 и 945GSE, консумацията е над 6 вата минимум плюс консумацията на процесора (всъщност доста прилично), но това все пак ви изяжда около 1 - 1,5 часа от живота на батерията... От личните ми впечатления мога да кажа следното - EeePC 901 при powersave режим (в този случай атома работи на около 1,2 GHz) с 4400 mAh-а батерия издържаше около 5,5 - 6 часа, докато EeePC 1101HA с 2200 mAh-а 4400 mAh издържа над 8 часа (Z520 в този режим работи на 1 GHz).
С последните версии на драйверите за XP и 7-та се постига доста добра видео производителност, за разлика от ситуацията с Linux, разработката на драйвер за който "заспа" на ниво края на 2008 година и изобщо няма никакво развитие оттогава, по-зле - изглежда липсва и желание от страна на Intel & Imagination Technologies да се промени това положение (малко уточнение - това, че изобщо има такива драйвери се дължи на Dell и версията на Ubuntu за DellMini, но само за 8.04 и ядро и Xorg на това ниво, съществена част от кода е проприетарен и е почти невъзможно да се направи добре работеща актуална версия). OSS драйвери засега съществуват само във въображението на малцината ползуватели на такива машинки (като пишещия тези редове) и те трябва да се задоволят само с VESA, или доста мръснишки хакерски методи, споделени тук там, които решават нещата само до поредното обновяване на ядро, или Xorg... Това е положението...
Към настоящия момент няма много дънни платки, използуващи US15W, но изглежда приложението му ще се ограничи изключително в ултрамобилните решения, подходящи за хора непрекъснато в движение, обичащи netbook - ът им да е непрекъснато с тях и да издържа на автономна работа повече от един работен ден ( + 8 часа). Някои предложения са доста впечатляващи все пак - като Sony Vaio P, Asus R50A и няколко модела netbooks, в опит да се заобиколи ограничението за тях на Intel & Microsoft относно мощ на процесор, видеокарта и големина на дисплей ...

1 коментар:

  1. Не ми се редактира поста затова ще допълня всичко казано по-горе тук, в коментар.
    Обобщен ресурс за GMA 500 има - на този адрес - http://gma500.wiki-site.com/index.php/Main_Page

    Ровейки се за всички подробности около Poulsbo на човек му се навира в очите следния парадокс: VA API, оригинално конструирано от Интел за собствените му GPU се поддържа само от драйверите на две - GMA 500 и G45 (при това тук само MPEG-2 декодиране)... И в същото време Интел не предоставя адекватен, актуален линукс драйвер за първата...
    И през всичкото това време драйвери за Windows XP/Vista/7 се пускат регулярно, повече или по-малко...
    Жалко, много жалко...

    ОтговорИзтриване