неделя, 11 януари 2009 г.

Малко приключение с Aspire One

За да спазя моите принципи, че трябва да се опита от всичко реших, купувайки следващия нетбук в къщи да е Acer Aspire One. Да си призная, още преди да пристъпя към покупката на Eee PC 901, много се двоумих между двата – откъм дизайн Aspire One е доста по-напред, вярно малко по-голям, но за сметка на това с по-удобна клавиатура, при един и същи дисплей. В крайна сметка, наличието на по-голям по обем SSD и вграден Bluetooth, натежаха в полза на Asus-а, като нетбук лично за мен - не съжалявам за избора си. На Aspire One се радва в момента малката ми дъщеря.
Искам тук да споделя, някои специфични за него проблеми, свързани с кирилизация, кодеци и прочие.
Инсталираната на Aspire One от производителя операционна система е Linpus Lite – базирана на Fedora 8 Linux дистрибуция. Тя е доста оптимизирана за работа с наличния хардуер и най- вече с малко бавния SSD.
Плюсове :
-XFCE като работна среда
-оптимизиран набор от приложения – нито повече, нито по-малко отколкото са ви необходими
-интересно по идеята си решение – слотът за SD карта отляво е така конфигуриран, че поставената там карта не се монтира като отделно устройство, а “удължава” наличната памет на SSD – нещо от което бързо се възползувах, купувайки една 8 GB карта.

Минуси :
-освен за mp3, липсва поддръжка на останалите мултимедийни формати, да не говорим за видеото (наследство от Fedora);
-наличното приложение за мултимедия не е най-рационалното решение;
-липсва кирилизация на клавиатурата (е... поне е щампована на клавишите);
-няма Skype.

Добрата новина е, че Fedora 8 (покрай нея и Linpus) все още се поддържат от Rpm Fusion (репозитория, който обедини Livna, DAG...) и можете да си добавите липсващите елементи.
Първо искам да кажа – при включването на нетбука за първи път е крайно наложително да си ъпдейтнете системата – става малко бавно, но това ще ви реши половината от проблема за кирилизацията. Rpm Fusion си добавете едва след това, защото от там ще си свалим само това което ни е необходимо – все пак не искаме да разгоним фамилията тотално на Linpus-а.
Сега за кирилицата... познатия начин чрез добавянето на няколко реда в /etc/X11/xorg.conf. Мислех да не го пиша тук, това е нещо дето трябва да сте го научили, щом искате да работите с Linux, ама хайде :
Section "InputDevice"
...
Option "XkbLayout" "us(euro),bg"
Option "XkbVariant" ",bds" # за феновете на фонетиката ",phonetic"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
...
EndSection

След рестартиране – voila – имате си кирилица и превключване с USA чрез alt + shift и промяна на флагчето на scim в трея (може би най-пълния документ за кирилизирането на Linux е този на Валентин Стойков - тук).
Оправянето на въпроса с mplayer се оказа малко по-завързано, но не чак толкова. По-опитните веднага ще се хванат (и аз така) в терминал (alt+F2 → xterm) си стартирате
yum upgrade mplayer

но... получавате грешка – липсват два пакета: някакви библиотеки на pulse audio и libdvdnav... Просто в Linpus са решили, че от пулс аудио няма нужда в един нетбук (много правилно решение, мисля). Тук следва почесване по главата... не ми се добавя главното хранилище на Fedora, за да си го инсталирам чрез yum, защото имам лошите съмнения, че ще последва лавина от зависимости и ще трябва да обновя половината програми... Един Господ знае дали нещо ще работи след това. Реших да пробвам да си инсталирам “на ръка” липсващите пакети (оказа се че са 3) и ако стане, стане, ако не щях да го мисля в последствие. Взе че стана. Тук ще дам линкове към пакетите от rpmfind.net за да не ги търсите:
pulseaudio-libs-0.9.8-5.fc8.i386.rpm
libdvdnav-4.1.2-2.fc8.i386.rpm
libdvdread-0.9.7-4.fc8.i386.rpm

Инсталирате си ги и трите чрез rpm -ivh и чак след това ъпгрейдвате mplayer.
Добре би било, да си инсталирате и някакъв графичен фронтенд за него, аз лично предпочитам smplayer – yum install smplayer ... за да можете лесно да правите всевъзможните настройки, вместо да пишете в конзола.
От сайта на Acer Aspire One можете да си свалите инсталационни скриптове на много приложения (най-вече Skype), добре би било да разгледате какво има там. Освен Skype лично аз съм побвал само скрипта за bluetooth за да мога да използувам външен адаптор, ама нещо не сработи. Не съм имал досега време да се ровя защо.
Надявам се тези няколко бележки да помогнат на желаещите в укротяването на непослушния Linpus Linux... Успех !

1 коментар:

  1. Хайде честито!

    И как така не му сложи финтак новичкия Скайп точно за такива машинки?

    ОтговорИзтриване