четвъртък, 19 февруари 2009 г.

Кирилица за Еее PC 901, 1000... в няколко стъпки

Вече два, или три пъти ме питат точно как да се инсталира кирилица на Asus Еее PC 901, 1000 и пр. Та реших, че най-добре да напиша всичко тук, за да бъде съвсем прегледно.
Разликата в сравнение с по-старите модели на Eee PC е, че тук програмата за клавиатурните подредби е gcin – клонинг на scim, специализиран за китайските потребители, което нас специално изобщо не ни грее...
Та така...

Първо

Сваляте си аплета за превключване на клавиатурата за KDE, и го записвате някъде във вашата директория (няма значение къде, важното да знаете къде е) – за нашия случай това ще е /home/user. Значи, ще го свалим с wget, защото сваляйки го през браузера автоматично се стартира вградения инсталатор на пакети на Xandros, каето не е удачно в момента. Отваряме терминален прозорец с клавишната комбинация ctrl + alt + t и там пишем следното :

wget http://ftp.de.debian.org/debian/pool/main/k/kkbswitch/kkbswitch_1.4.3-3_i386.deb

Значи това е версията за Debian Etch, която ни е необходима. Ако линка не проработи поради някаква случайност може да вземете кой да е от страницата му в Debian – http://packages.debian.org/etch/i386/kkbswitch/download.


wget http://lukav.com/eeepc/kkbswitch_1.4.3-3_i386.deb
(забележка - поради причини за които не ми се рови, посочения пакет в първоначалния вариант дава неразрешени зависимости, затова ползувайте този на lukav б.а.)
След като сме го свалили, следва да го инсталираме, което става по следния начин (все още не сме затворили терминалния прозорец) :

sudo dpkg -i kkbswitch_1.4.3-3_i386.deb


Второ

Все още не сме затворили терминалния прозорец (ако сте го затворили - ctrl + alt + t...) и там изпълнявате следните няколко команди :

sudo killall gcin
sudo apt-get remove --purge gcin*


с първата спирате работата на аплета, с втората го изтривате от системата.

Трето

Настройваме вградената функционалност на Xorg за работа с кирилица (да именно – вградена, не е необходимо да си търсите шрифтове и пр.). Пак в терминалния прозорец, който трябва да е все още отворен(ако не - ctrl+alt+t) и пишете следното:

cd /etc/X11/
sudo cp xorg.conf xorg.conf.bkp
sudo nano xorg.conf


с първата команда сменяме текущата директоря с /etc/X11/, с втората създаваме резервно копие на файла xorg.conf, с третата отваряме текстов редактор с въпросния файл, който всъщност е конфигурационния файл на графичната система на компютъра. Намирате в него следния текст (движението на курсьора тук става само със стрелките):

Section "InputDevice"
Identifier "keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbLayout" "us"
EndSection


И го променяте така, ако искате да имате фонетична подредба на клавиатурата :

Section "InputDevice"
Identifier "keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbLayout" "us,bg"
Option "XkbVariant" ",phonetic"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
EndSection


или така, ако искате да имате подредба на клавиатурата по БДС:

Section "InputDevice"
Identifier "keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbLayout" "us,bg"
Option "XkbVariant" ",bds"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
EndSection


Клавишната комбинация за превключване е alt + shift... Тук може и да е друго, но го оставям на вашето въображение. Проверявате дали сте написали всичко много точно, защото ако не сте, може да не успее да се стартира графичната среда и по-неопитните да се озоват в небрано лозе. Натискате клавишната комбинация ctrl + x (изход от редактора), на командния ред в долната част ви се появява въпрос дали да съхраните промените - отговаряте на въпроса с y (yes), появява се името на файла - натискате enter за да потвърдите и готово.

Четвърто

Ако сте затворили терминала, отваряте го отново и пишете:

sudo nano /etc/X11/Xsession.d/98x11-kkbswitch

и пишете вътре следното :

/usr/bin/kkbswitch &

Записвате файла по познатия начин – ctrl +x и т.н. С това осигуряваме автоматичното стартиране на аплета за клавиатурните подредби със стартирането на графичната среда.
Сега вече може да рестартираме Eee PC и в трея ще имаме иконка с цифрички 1 и 2 за английска и българска клавиатурна подредба. Това естествено е малко постничко, затова с десен клавиш кликваме върху нея и от "конфигуриране" си избираме съответните флагчета, според вкуса ни...
Понякога, поради не много ясни за мен причини аплета не се стартира. В този случай отваряме терминален прозорец и в него пишем следното :

kkbswitch &

и натискаме enter. След малко в трея се появява флагчето, след което можем да затворим терминала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар