вторник, 17 март 2009 г.

пак за Eee PC...

Пробвах за няколко дни Windows XP на Еее PC-то ми... Така или иначе отдавна планирах преинсталиране на Xandros-а, за да “ремонтирам” досадния бъг в принтерната база доставян чрез един от ъпдейтите и, който скапваше Konqueror (така и не го оправиха досега), така че беше подходящ момент за ОС rollover... Бях си изровил някаква версия специално за нетбук, претакана през nLite от която в последствие разкарах IE и Outlook в добавка. Инсталацията зае около 1,2 GB с всички драйвери, VLC и няколко едри и дребни допълнителни ремаркенца (антивирусна, читав деинсталатор и пр.). Бях си наумил, освен това да пробвам и да прехвърля инсталираното XP на SD картата, но за съжаление дадените на много места в мрежата рецепти не сработиха (да си призная не съм се дълбал и много нашироко защо, но го отбелязвам като факт). Нетбукът работи доста добре под орязаната версия на бозата, даже някои неща по-добре – основно тъчпада се държи далеч по-прилично... Естествено WMP си отваря без проблем стриймовете с mms протокол, някои от които в Linux просто нямат подкарване. В добавка от ASUS имате някои допълнителни възможности – от малък аплет в трея да си пускате и спирате bluetooth-а, WiFi и камерата, на който в Xandros не са направили аналог (специално за камерата в 901 няма потребителски инструмент за включване/изключване от десктопа). Иначе като производителност/бързодействие не намерих разлика, поне от гледна точка на ежедневен, редови потребител.
Но друго исках да отбележа тук – бях просто забравил колко неудобна система е Windows откъм комплектовка на личен вариант на десктопа – трябваше да се ровя на десетина места в мрежата (а купете си всички програми дето ви трябват, че после и да ви вършат работа), да си търся програми за това онова, като дори не стигнах до офис-пакет... Отне ми цял следобед ! Дори Xandros, който е преинсталиран на нетбука, колкото и да е осакатен в много отношения, си е перфектен мини десктоп ! Да не говорим, че в добавка с помощта на Eee Download (по същесство CNR), практически можете да си добавите “с един клик” 80% от най-популярните приложения за ежедневна работа и забавление.
Предполагам мнозина няма да са съвсем съгласни с мен – мрежата е пълна с хакове, съвети за инсталиране на всевъзможни дистрибуции и пр. Нека обаче никой не пропуска дребния факт – единствената дистрибуция, която към настоящия момент поддържа 100% от хардуера на Eee PC 901 e... Xandros. И още нещо – нетбука е инструмент за потребяване на съдържание, не за създаване на такова, който има за цел да ви е непрекъснато под ръка. Затова са ми леко смехотворни усилията за пресътворяването върху непретенциозната машинка на пълноценния десктоп, който бихте имали на домашния си компютър, или ноутбук. Но... вкусове всякакви, цели – още по-различни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар