понеделник, 23 март 2009 г.

Клавиатурни подредби в Eee PC

Направи ми впечатление след последната поредица от ъпдейти от Asus, че в таба Settings, се появи нова икона.


Не друго, ами Add/Remove Keyboard. Порових се малко в портала на Asus за Eee PC, но там не пишеш нищо конкретно по какъв начин се задействува тази нова настройка.
Кликайки на нея ви се отваря прозорец в който отляво имате показани доста впечатляващ списък с клавиатурни подредби,

а отдясно – us (каквато е зададената по подразбиране при първото стартиране на нетбука, ако не сте задали друго, разбира се...). Веднага избрах Bulgarian и си я добавих към списъка отдясно, очаквайки нещо да се случи след това (я да се появи някаква икона в трея, или нещо подобно). Само че, не се случи нищо... поне нищо видимо. Задаването на тази настройка не се отразява по никакъв начин на gcin, за което трябваше да го инсталирам наново чрез synaptic, чиста загуба на време – там си седят единствено английският и разните китайски подредби, дето ми звучат на... китайски !
Реших все пак, да погледна в другото място където подобна настройка би имала въздействие – в /etc/X11/xorg.conf... и там наистина имаше. При това нагло презаписвайки моя вариант...

Section "InputDevice"
Identifier "keyboard"
Driver "kbd"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us,bg"
Option "XkbVariant" ",eeepc"
EndSection
Веднага ми светна – просто си добавих опцията, която се беше изгубила :

Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"

и... kkbswitch си превключваше смело между двете подредби. Като при това веднага ми направи впечатление, че специалните символи – скоби, тилди и прочие съответствуват точно на щампованите на клавиатурата с червено ! Много добра работа на екипа от Asus... само да бяха се постарали да разпространят и с дистрибуцията по ясен и непосредствен инструмент за управление и превключване на клавиатурните подредби. Но както и да е – доволни сме и на това ! Тази промяна касае известна част от ръководството, което публикувах неотдавна тук, но мисля че е ясно коя точно и мисля да не правя промяна.
Приятно забавление с Eee PC !!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар