неделя, 24 май 2009 г.

Linux размисли в неделя вечер

Понякога се чудя, защо изобщо си губя времето да изпробвам нови дистрибуции на нетбука – Eee PC 901, като в крайна сметка стигам до извода, че най-доброто решение за него е именно тази с която се продава (Xandros за Eee PC). Разсъждавах днес по този въпрос след тест на Eeebuntu 3.0... Не ще и дума, добра работа – външен вид, приложения... Докато стигнете до разни “дребни” подробности. Като да речем бутона за вкл./изкл. На WiFi Radar... Не ще и дума, че вече работи – работи (и до сега в практически всички останали въпросната комбинация не работи – Fn+F2). Но докато не решите, поради някаква причина да изключите безжичната мрежа – просто повече няма да може да я включте, независимо от това, че хардуера реагира (синия диод свети) и ви излиза OSD със съответното съобщение – за ОС безжична мрежа няма... Откровено казано не ми се и рови по форумите да намирам решение... Писнало ми е от, явно всевечната особеност на OSS – правено, недоправено.
Сещам се за ходенето по мъките, с “големия” ми ноутбук преди около година и половина (писано доста и тук по въпроса). Имаше период в който всичко работеше перфектно и в един момент със следващите версии на дистрибуциите всичко се срина. Междувременно на него почти напълно съм се отказал да използувам Linux, защото е с нещастен, стар неподдържан чип на ATI, което ще рече – НИКАКВО ЧИТАВО 3D на видеокартата, което ще рече, забравете за Google Earth, примерно.
Пресни впечатления от тази събота и неделя – поиграх си малко с Mandriva 2009.1 и Ubuntu 9.04 на него (Packard Bell MZ36). При първата Pulse audio сървъра се крашва когато му скимне, а бутоните за увеличаване и намаляване на звука изобщо не работят, дори и след като специално ги настройвах – досега винаги, поне те са работили безупречно... А в Ubuntu реших да проверя работи ли suspend to RAM, но и това се оказа, че вече не работи... Преди проблемът обикновено беше в fglrx – проприетарен “боклук”, както му се носи славата, но сега поне вече е с radeon...
Тъжни мисли...

Няма коментари:

Публикуване на коментар