сряда, 29 юли 2009 г.

Ext4 и SSD

Вече стана въпрос за някои оптимизации на операционната система, за да работи вашия SSD по-добре и по-дълго. Нещото, което продължава да ме учудва, е все още пълната липса на настройки по подразбиране за целта в популярните десктоп-ориентирани Linux дистрибуции. Оставям настрана ОС от фамилията Windows, където се стигна дори до там, че „не се препоръчва“ (разбирай – забранява се) използуването на предстоящата 7-ма версия на notebooks/netbooks с такива дискове... Просто без какъвто и да било коментар!
Но нека се върнем у нас, в Linux. Подразбиращата се файлова система в последните издания и на Fedora и Ubuntu вече е Ext4. Скоро ще ги последват и останалите. Даже, ако инсталирате от live CD Fedora 11 просто няма да ви бъде разрешено друго ( / е задължително форматирана с ext4). Ext 4, сама по себе си е голяма крачка напред в сравнение с предишната подразбираща се файлова система. Накратко казано – би било грехота да не се възползуваме от възможностите, които ни предоставя тя, но... как да комбинираме това с особеностите на SSD ? Няма да повтарям тук всички неща, писани в предишен мой пост и които в пълна степен важат и сега. Ще допълня само следното: ext4 ни предоставя функция за премахване на журнала (и оттам „опасното“ писане по фиксирани места върху SSD). Процедурата е много проста – стартирате си някакво live CD, без значение (лично аз използувам за такива сервизни дейности GParted), влизате като root и пишете следното нещо :

tune2fs -O ^ has_jurnal /dev/sdXX

Въпросното действие трябва да се извършва само върху не-монтирана файлова система, затова ни е необходим "жив" диск.
Всъщност такава възможност имаме и в ext3, строго погледнато (blush)... Защо ли не ми е хрумнало и преди това...? Предполагам на някои ще им се стори авантюристично да изключваме журнала – снижаваме значително сигурността на файловата система. Само ще отбележа следното – не забравяйте, че става въпрос за netbooks, чиято функция е: малък преносим компютър, осигуряващ ви само функционалност за дребни ежедневни дейности (сърфиране в мрежата, слушане на музика...). Така, че такъв компромис е напълно допустим. Да не забравяме, че имате и непрекъснато включена батерия, която ви предпазва и от ситуацията "внезапно прекъсване на захранването"...
Има само едно "леко" неудобство - инструментите от групата приложения e2fsprogs, са малко "старички" и няма да прочетат UUID от такава файлова система. Иначе казано, ако сте си инсталирали по-съвременна дистрибуция, където файловата система е определена чрез UUID - етикети, а такива са и Ubuntu и Fedora, след деактивиране на журнала системата няма да може да се стартира, поради невъзможност да идентифицира кореновия дял.
Това се преодолява лесно. Необходимо е да редактираме конфигурационния файл на grub - /boot/grub/grub.conf, както и /etc/fstab и да заменим UUID-идентификаторите на твърдите дискове с имената им като блокови устройства - /dev/sdXX.

Няма коментари:

Публикуване на коментар