неделя, 4 април 2010 г.

Наследникът на Xandros - EB 4

Вече излезе преди няколко седмици публичната версия на Eeebuntu 4… Всъщност „леко” преименувано на EB 4... Промените са не малко, но най-съществената е, че дистрибуцията се преориентира, като първоизточник от Ubuntu на Debian Squeeze... Сам по себе си момент предизвикващ доста размисли, но понеже доста от вторичните дистрибуции напоследък започнаха да се преориентират към Debian за сметка на Ubuntu, фактът не е за пренебрегване (без да отминаваме и това, че самото Ubuntu произхожда от Debian).
Не закъснях с инсталирането – веднага беше сложено на единия от наличните в къщи Asus-и – 701. За жалост на моя, личния все още не ми се слага, въпреки, че изрових един блог в който доста подробно се разглежда подкарването на Poulsbo под Debian Squeeze, но затова друг път.
Нещото, за което искам да разкажа е едно приложение включено в EB 4 – аплетът Jupiter, разработка на fewt.
Няма да разглеждам много подробно техническите аспекти, тъй като самият аз не съм чак толкова навътре в нещата... Който се интересува, нека да разгледа блога на автора.
Какво е най-същественото в случая с jupiter, за разлика от по стария аплет eeepc-tray ? Запазва същата функционалност, каквато имаше преди - управление на камерата, wifi, bluethooth (ако го има), различни резолюции на екрана, Super Hybrid Engine, овърклог на GMA... Всичко това няма необходимост от конфигурационен файл, който беше ахилесовата пета на старата програма. Получавате цялата налична информация, като просто поставяте курсьора върху иконата, информацията освен това се актуализира в движение. Jupiter помни последните ви настройкити и ги прилага при необходимост... Звучи добре...
Въпреки, че е все още само "бета" EB4 е великолепен избор за един netbook за тези които предпочитат Linux, и е на път, поне в моите очи да стане достоен заместител на оригиналния Xandros, който за жалост вече безнадеждно остаря (Debian "Etch" скоро съвсем ще отиде на лавицата с прашните, стари неподдържани версии).

Няма коментари:

Публикуване на коментар