събота, 18 февруари 2012 г.

без коментар

В държавната администрация си раздават бонуси... В тази част от нея, която е част от здраво-осигурителната система... Сумата, която се спомена, получена от един човек е порядъчна - в София можеш да купиш някакъв малък апартамент за нея, а по селата - 2-3 къщи... Като се замислих, за тия пари трябва да работя 5-6 години... В началото на тази година си отиде бащата на моята половинка в живота... Споменавам го само във връзка с това, с колко разправии бяха през последните няколко месеца свързани взаимоотношенията със спомената здравна и здравно-осигурителна система. Няма да коментирам комерсиализацията на лекарското съсловие - известно е на всички. Има и един по-тъжен извод - колкото и пари да дадеш, това няма да ти доведе по-качествено и адекватно лечение - хората са все същите и в двата случая - платеното и финансираното от НЗОК... Цитат - "... имате нужда от специалист-интернист... Добре, защо не го насочите вие? Еми... не се включва в клиничната пътека, по която го лекуваме ние... Просто ви го препоръчвоме..." Човека си отиде в крайна сметка - и с интерниста и без интерниста пак така щеше да е. Просто давам пример, колко на парче може да е лечението което ви се предлага... Населението на България е малко над 7 млн., не си спомням точните цифри. Работещата част от него е от порядъка на 40-45%, т.е. около 3-3,5 млн. от които здравно-НЕосигурени са около 1,2-1,5 млн. (ако се вярва на официалната статистика), което е пак от порядъка на около 40% ?! И сега goto begin - на фона на всичките тези неща, човек какво да си мисли за раздаваните в държавната администрация бонуси? По света е прието допълнителни пари да се дават за поощряване при извънредна, и добре свършена работа, не за изпълнение на стандартните задължения - за тях човек си получава заплатата... Какво би трябвало да се случи в нашата държавна администрация при неизпълнение и несправяне със задълженията? Не искам да съдя никой. В човешките дела само Господ съди... Просто разсъждавам "на глас"...

1 коментар:

  1. Тъжно, много тъжно.

    Нямам доказателство и е чиста спекулация, но според мен миналата година излъгаха. Под шест милиона сме.

    И трето. Оня ден гледам сбръчкания гадняр по телевизията разправя как ги били съветвали юристите и нищо не било раздавано извън ФРЗ. Само дето всичко дето се дава като премии е пак ФРЗ. И милиарди да си раздадат пак ще е ФРЗ.

    Ама и ти си прав, не можем да ги осъждаме тия изроди. В тях е и хляба, и ножа. Нима ние не бихме облажили, ако можехме? Проблем е само, че тяхното е за сметка на човешки живот. И тук ще си позволя да споря с теб. Дадено им е, по-точно са си взели, но не за свършена, а за не свършена работа. Ако да е била свършена, като минимум казуса дето описваш с тъста си, не ще го беше.

    ОтговорИзтриване