моят блог - в него се пишат разни идеи и впечатления на тема Linux и изобщо интересни неща.
неделя, 17 март 2013 г.
Паста
Паста, както я готвя аз...
Продукти за трима:
Пакет (400, или 500 грама) паста - пене ригате, фусили, или тортильони (тези аз предпочитам);
половин глава кромид лук;
един средноголям морков;
2-3 скилидки чесън, или чаена лъжичка сух, на гранули;
горната част от малък стрък праз;
2-3 гъби печурки, или други по избор;
малко парче шарен бекон;
3-4 резена шпеков салам, прошуто или подобно;
1-2 парчета сурими;
2-3 супени лъжици доматено пюре, или 2-3 настъргани домата;
1 червена чушка чушка нарязана на ситно;
натрошено на едро бяло саламурено сирене;
стотина грама синьо сирене, или кашкавал настъргани, или натрошени на дребно;
риган, магданоз, девесил, чаена лъжичка червен пипер, черен пипер, малко соев сос на вкус (аз харесвам тъмен);
Загрява се олио в дълбок тиган (без пестене) и в него се запържват бекона и салама, нарязани на ситно.
Когато сланинката стане "стъклена" се добавят настъргани, или нарязани на ситно морковите, чушката, лука, праза и гъбите.
Задушават се до омекване, след което се добавят доматеното пюре (доматите), разредено с малко вода и зелените подправки - магданоза, девесила и ригана.
Ако слагаме пресни такива ще ги сложим най-накрая. Всичко ври на тих огън не повече от 5 минути.
Накрая слагаме червения, черния пипер, суримите, ситно нарязани, всичко кипва за момент и махаме от котлона.
Добавя се соевия сос към сместа, захлупва се с капак и слагаме настрана. Ако няма да се слага соев сос, сега е момента да се посоли.
Принципно предпочитам соса да го правя по-обилен и течен, като количество горе-долу на порция да се пада по два черпака, но това е въпрос на предпочитания.
Кипва се вода с щипка сол в не-много малка тенджера и когато започне обилно да кипи се слага вътре пастата.
Времето за сваряване тук е въпрос на предпочитания. Лично аз обичам с една идея по-сварена паста от ортодоксалия италиански принцип (с леко жилава вътрешност). Според мен, така прилягат по-добре със соса.
Когато са готови ги отцеждате в гевгир (в никакъв случай плакнене !) и ги връщате в голямата тенджера. Добавя се малко зехтин, или олио (ако няма в момента). Предварително натрошеното на едро сирене и соса се добавя към пастата и се разбърква добре.
Разпределя се по чиниите и отгоре се насипва с натрошено синьо сирене, или настърган кашкавал...
Това по традиция го готвя всяка събота вечер и в къщи се е превърнало направо в ритуал...
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар